Choď na obsah Choď na menu
 


2. ročník - Upracme Kostolné 13.4.2024

article preview

DRUHÝ ROČNÍK AKCIE „UPRACME KOSTOLNÉ“


Obec Kostolné je spomínaná v historických dokumentoch už v 14. storočí, kedy patrila k čachtickému panstvu, avšak pre svoj svojrázny prírodný charakter bola osídlená už v 13. storočí po tatarských vpádoch. Terén obce je zväčša často tvorený miernymi svahmi. So všetkých strán ju obklopujú zmiešané lesy. Raritou obce je potok Kostolník, ktorý preteká stredom obce a prekrásnu prírodu malebnej dedinky oživuje lietajúci párik bocianov, ktorý je pastvou pre oči keď sa so svojimi dlhými nohami pohybuje po pokosenej lúke.
Toto prekrásne prírodné prostredie nielen samotnej obce, ale i priľahlých osád usadených v tôni lesov, zurčiacich potôčikov, rozkvitnutých lúk sú nielen oázou pokoja, krásy, ale často i priestor na uskladnenie rôzneho odpadu. Tešili sme sa separovanému zberu, umiestnením odpadových nádob na separovaný odpad, ale ani všetky tieto podmienky nepriťahujú občanov k sebe, hoci kričia „ Sem odpad, sme tu pre vás, aby príroda zostala čistá!“ Častokrát musí obec na svoje náklady odstraňovať odpad, ktorý neprinesú občania obce, ale práve cudzí ľudia.
13. apríla v sobotu sa pod názvom „Upracme Kostolné“ uskutočnil druhý ročník tejto upratovacej akcie, ktorej sa zúčastnili deti z obce aj so svojimi rodičmi, občania obce, chalupári, poľovníci, športovci, hasiči. Všetci sa zišli ráno o 9- tej hodine v parku pred obecným úradom, kde starosta obce Miroslav Cibulka privítal všetkých prítomných a spoločne s pani Považancovou rozdelili jednotlivé lokality na zber.
Plné ruky mali nielen dospelí, ale radosť bolo pozerať na tých najmenších s vrecami na odpad v spoločnosti svojich rodičov. Škôlkári a školáci túto akciu prežívali s radosťou, ale i pocitom, akí sú oni dôležití, ich rúčkam neušiel ani kus papierika poletujúceho vo vetre. Akcia bola mimoriadne zameraná nielen na čistotu obce, ale znamenala veľký recept a návod i pre ďalšie obce ako zjednotiť občanov zo všetkých politických strán a umlčať rozhnevaných po voľbách. Táto akcia občanov ich zjednotila, nielen pri zbere, ale i na záver akcie na miestnom ihrisku pri bohatom občerstvení. Pre deti boli pripravené párky s džúsikmi a pre dospelých to bola tradične klobása a čapované pivo.

Po úspešnej akcii v obci Kostolné môžeme vyjadriť vďaku organizátorom ako i všetkým účastníkom a to slovami básnika:
Aká si mi krásna, ty rodná zem moja.
Krásne i tie hory kol teba čo stoja.
Krásne i to nebo nad tými horami:
Žehnám ťa, vítam ťa vďačnými slzami.
Ty hora zelená, čo šumieš nado mnou,
jak bys mi nôtila piesenkou čarovnou.
Ty úboš zakvitlá divými ružami:
Žehnám ťa, vítam ťa vďačnými slzami.

Vlasta Cibulková

 

Náhľad fotografií zo zložky 2. ročník - Upracme Kostolné 13.4.2024